Protecţia resurselor naturale locale depinde în foarte mare măsură de informaţiile detaliate cu privire la starea actuală a acestora şi a stării generale a mediului în care sunt amplasate. Această măsură îşi propune să contribuie la protecţia şi conservarea mediului prin sprijinirea activităţilor didactice şi ştiinţifice de cercetare a mediului natural, cu focalizare pe resursele piscicole. Un avantaj deosebit al Zonei Pescăreşti din judeţul Galaţi constă în existenţa unităţilor locale de cercetare şi învăţământ superior de renume (Universitatea Dunărea de Jos, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică şi Acvacultură – singurul de acest gen din ţară).

Măsura propune şi activităţi de educare şi conştientizare a publicului faţă de importanţa protecţiei mediului, dar şi activităţi propriu- zise de protecţie, conservare şi îmbunătăţire a condiţiilor de mediu.

Pe lângă resursele naturale, o importanţă deosebită pentru dezvoltarea durabilă a zonei pescăreşti o are patrimoniul cultural şi etnografic al comunităţilor locale, cel care conferă identitatea şi personalitatea comunităţilor locale. În lipsa unor intervenţii rapide de conservare şi promovare a moştenirii materiale şi imateriale a zonei, multe dintre elementele identitare se vor pierde, mai ales în contextul în care persoanele care încă le păstrează sunt, în cea mai mare parte, în vârstă. Soluţia identificată este crearea unui muzeu al zonei pescăreşti care să expună elemente esenţiale ale patrimoniului natural şi antropic al zonei şi care să promoveze cu prioritate caracterul pescăresc al comunităţilor locale.

Din prisma sectorului pescăresc, măsura propune o serie de proiecte-pilot cu scopul de a susţine şi de a promova acvacultura ecologică şi de a asigura, până în 2015, o primă etapă a generalizării practicilor şi standardelor acvaculturii ecologice la nivelul întregii zone.

Tipuri de proiecte

  • Campanii de educare şi conştientizare privind protecţia mediului
  • Promovarea acvaculturii organice
  • Amenajarea unităţilor muzeale şi a expoziţiilor pentru promovarea turistică a patrimoniului material şi imaterial al zonei pescăreşti
  • Restabilirea potenţialului de producţie a speciilor cu valoare comercială ridicată

Proiect strategic: MUZEUL ZONEI PESCĂREŞTI DIN JUDEŢUL GALAŢI

Crearea unui muzeu al zonei pescăreşti şi al activităţilor tradiţionale de pescuit din judeţul Galaţi (şi nu numai) se impune ca reacţie fermă împotriva dispariţiei elementelor materiale şi imateriale care construiesc identitatea comunităţilor pescăreşti locale. Dezvoltarea unei unităţi muzeale dedicate sectorului pescăresc va trebui să unească eforturi ale factorilor locali de dezvoltare de pe diverse planuri şi de la toate nivelurile teritoriale.

Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt comunităţile locale tradiţionale, turiştii zonei şi generaţiile locale viitoare. Pentru aceştia din urmă, muzeul va asigura transmiterea elementelor definitorii ale patrimoniului local tradiţional şi păstrarea identităţii locale a zonei.

Valoarea estimată a proiectului este de 400.000 euro, procentul de finanţare solicitat POP fiind de 100%.

 

 

Fişa măsura 6

 

 

MĂSURA 6. Protecţia şi conservarea patrimoniului local cultural, etnografic şi de mediu

Obiectivul şi raportul cu strategia de dezvoltare – miza intervenţiei

Obiectivul acestei măsuri este de a conserva patrimoniul material şi imaterial de valori care definesc zona pescărească prin promovarea şi conservarea elementelor culturale şi etnografice ale zonei, prin conservarea şi îmbunătăţirea mediului natural şi prin promovarea caracterului durabil al activităţilor economice.

Măsura contribuie la atingerea obiectivelor:

- O6. Conservarea şi gestionarea durabilă a patrimoniului local cultural, etnografic şi de mediu,

- O7. Protecţia şi reconstrucţia resurselor silvice, cinegetice, acvatice vii și a efectivului piscicol,

- O1. Valorificarea turistică a resurselor legate de pescuit,

- O4. Dezvoltarea activităţilor de piscicultură, pescuit şi procesare a peştelui.

Domeniul de acţiune

Activităţi de educare, informare şi conştientizare a comunităţii locale privind protecţia mediului; activităţi pilot de promovare a acvaculturii organice; activităţi re stabilire a potenţialului de producere a speciilor comerciale.

Complementaritate şi delimitare

PNDR, Axa III – Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale, Măsura 322 Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale - actualizat iunie 2009

POR DMI 4.3.Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor

POR Axa 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere

POP , Axa 2. Măsura 2.1. Acvacultură, Axa 3. Măsura 3.2. Protecţia şi dezvoltarea faunei şi florei acvatice

Delimitare:

Iniţiativele susţinute de această măsură vor sprijini activităţile de cercetare, educare şi conştientizare în domeniul mediului şi al acţiunilor cu aplicabilitate şi adresabilitate mediului de viaţă al resurselor de pescuit. Unităţile muzeale care vor fi înfiinţate vor avea un caracter local, tradiţional şi vor promova cu prioritate caracterul pescăresc al comunităţilor locale.

Beneficiarii ţintă

Operaţiuni

Tipuri de beneficiari

Campanii de educare şi conştientizare privind protecţia mediului acvatic

Privaţi şi Semi-publici:

- companii, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare şi universităţi private;

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: UAT, instituţiile publice;

Promovarea acvaculturii organice

Privaţi şi Semi-publici:

- companii, pescari autorizati, ONG;

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: UAT, instituţiile publice, institute de cercetare şi universităţi publice, unităţi de educaţie publice;

Amenajarea unităţilor muzeale şi a expoziţiilor pentru promovarea turistică a patrimoniului material şi imaterial al zonei pescăreşti

Privaţi şi Semi-publici:

- companii, pescari autorizati, ONG;

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: UAT, instituţiile publice;

Acţiuni de restabilire a potenţialului de producţie a speciilor protejate cu valoare economică ridicată

Privaţi şi Semi-publici:

- companii, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare şi universităţi private;

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: UAT, instituţiile publice;

Criterii orientative de selecţie

Proiectul îndeplineşte următoarele condiţii:

-          demonstrează viabilitate tehnică, financiară şi economică;

-          contribuie la atingerea obiectivelor şi indicatorilor măsurii;

-          cuprinde activităţi cu caracter inovativ;

-          generează locuri de muncă;

-          respectă principiile egalităţii de şanse şi dezvoltării durabile;

-          managerul de proiect are sub 40 de ani şi/sau este femeie;

Tipuri de acţiuni (operaţiuni)

-    Campanii de educare şi conştientizare privind protecţia mediului acvatic;

-    Promovarea acvaculturii organice

-    Campanii de promovare a acvaculturii organice;

-    Amenajarea unităţilor muzeale şi a expoziţiilor pentru promovarea turistică a patrimoniului material şi imaterial al zonei pescăreşti

-    Măsura

-    Amenajarea unităţilor muzeale;

-    Amenajarea expoziţiilor permanente cu valoare turistică şi educativă;

-    Restabilirea potenţialului de producţie a speciilor piscicole de interes comercial

Alocare POP

820.011 euro, 14,07% din valoarea totală solicitată POP

Contribuţie beneficiari (%)

 

Operaţiuni

Tipuri de beneficiari

Grad de cofinanţare

Campanii de educare şi conştientizare privind protecţia mediului acvatic

Privaţi şi Semi-publici:

- IMM, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare şi universităţi private;

 

- companii mari;

 

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

 

Publici: UAT, instituţiile publice;

 

20% - proiecte cu contribuţie POP solicitată mai mică de 100.000 Euro

 

70%

 

 

0%

 

 

 

0%

Promovarea acvaculturii organice

Privaţi şi Semi-publici:

- IMM, pescari autorizati, ONG;

 

 

- companii mari;

 

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

 

Publici: UAT, instituţiile publice, institute de cercetare şi universităţi publice, unităţi de educaţie publice;

 

25% - proiecte cu contribuţie POP solicitată mai mică de 100.000 Euro

 

70%

 

0%

 

 

 

 

 

0%

Amenajarea unităţilor muzeale şi a expoziţiilor pentru promovarea turistică a patrimoniului material şi imaterial al zonei pescăreşti

Privaţi şi Semi-publici:

- IMM, pescari autorizati, ONG;

 

 

 

 

 

 - companii mari;

 

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

 

Publici: UAT, instituţiile publice;

40% - proiecte cu contribuţie POP solicitată mai mare de 100.000 Euro

25% - proiecte cu contribuţie POP solicitată mai mică de 100.000 Euro

 

70%

 

0%

 

 

 

0%

Acţiuni de restabilire a potenţialului de producţie a speciilor piscicole cu valoare comercială

Privaţi şi Semi-publici:

- IMM, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare şi universităţi private;

 

 - companii mari;

 

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

 

Publici: UAT, instituţiile publice;

20% - proiecte cu contribuţie POP solicitată mai mică de 100.000 Euro

 

 

70%

 

 

0%

 

 

 

0%

Rezultate şi beneficii estimate

1.200 beneficiari direcţi ai campaniilor privind protecţia mediului;

8 unităţi economice beneficiare a activităţilor de promovare a acvaculturii organice;

1 muzeu al Zonei Pescăreşti înfiinţat;

2 expoziţii muzeale permanente pentru promovarea specificului pescăresc al zonei înfiinţate;

Perioada de implementare

2012-2015

 

 

Nr. de proiecte estimate

Cost mediu estimat / proiect

Contribuţie POP / proiect – valoare medie

Estimarea costului total pe măsură

Contribuţia POP – măsură

Contribuţia privată – măsură

10

89.801,3

82.001,1

898.013

820.011

78.002

din care:

         

3

11.561

9.915,33

34.683

29.746

4.937

2

100.000

80.000

200.000

160.000

40.000

1

400.000

400.000

400.000

400.000

0

2

50.159

45.000

100.318

90.000

10.318

1

49.279

49.279

49.279

49.279

0

1

113.733

90.986

113.733

90.986

22.747

 

 

OPERATIUNEA 6.1. - Campanii de educare şi conştientizare privind protecţia mediului acvatic

OPERAŢIUNEA 6.2. - Promovarea acvaculturii organice

OPERAŢIUNEA 6.3. - Amenajarea unităţilor muzeale şi a expoziţiilor pentru promovarea turistică a patrimoniului material şi imaterial al zonei pescăreşti

OPERAŢIUNEA 6.4. - Restabilirea potenţialului de producţie a speciilor piscicole de interes comercial

 

 Instructiuni pentru achizitiile publice !!!

 

Resursa umană este un factor definitoriu pentru dezvoltarea durabilă socio-economică a unei zone. Modalitatea de punere în valoare a avantajelor locale şi de valorificare a resurselor existente depinde în mare măsură de capacitatea factorului uman de a contribui activ la proiectarea şi implementarea activităţilor necesare.

La nivel local a fost identificată necesitatea îmbunătăţirii nivelului de informare şi conştientizare la nivelul comunităţii cu privire la oportunităţile locale de dezvoltare şi la potenţialul de dezvoltare al activităţilor pescăreşti. O importanţă deosebită va fi acordată elevilor şi tinerilor, prin campanii de informare şi conştientizare specifice prin care să se îmbunătăţească percepţia referitoare la particularităţile zonei.

De asemenea, măsura va contribui la îmbunătăţirea capacităţii de adaptare a resursei umane la condiţiile economice actuale. Pescarii vor constitui un grup ţintă prioritar, aceştia urmând să fie sprijiniţi în dezvoltarea unor activităţi economice alternative, în special pentru perioadele de inactivitate (prohibiţie, condiţii meteo nefavorabile etc.).

Tipuri de proiecte

  • Promovarea oportunităţilor de dezvoltare a activităţilor economice locale
  • Cursuri de calificare şi pregătire a resurselor umane locale
  • Activităţi de promovare şi conştientizare a specificului pescăresc local

 

Fişa măsurii 5

 

MĂSURA 5. Îmbunătăţirea capacităţii factorului uman de a susţine dezvoltarea durabilă a zonei

Obiectivul şi raportul cu strategia de dezvoltare – miza intervenţiei

Obiectivul acestei măsuri este de a dezvolta resursele umane ale teritoriului prin îmbunătăţirea adaptabilităţii forţei de muncă, promovarea antreprenoriatului şi conştientizarea comunităţii cu privire la resursele de care dispune zona.  

Măsura contribuie la atingerea obiectivelor:

- O2. Dezvoltarea socială şi profesională a membrilor comunităţilor pescăreşti,

- O5. Diversificarea economiei locale,

- O6. Conservarea şi gestionarea durabilă a patrimoniului local cultural, etnografic şi de mediu.

Domeniul de acţiune

Activităţi de educare, informare şi conştientizare a comunităţii locale, cu accent pe grupurile vulnerabile şi elevi.

Complementaritate şi delimitare

Complementaritate:

PNDR, Axa I – Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic, Măsura 111 - Formare profesională (training), informare si difuzare de cunoştinţe; Măsura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenţă

POS DRU Axa 5, Măsura 5.2.Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane si ocuparea forţei de munca

POP , Axa 3. Măsura 3.1. Acţiuni colective, Măsura 3.4. Dezvoltarea de noi pieţe şi campanii de promovare

Delimitare:

Măsura se va adresa comunităţilor locale şi va acorda o atenţie sporită grupurilor defavorizate (femei şi tineri), măsurilor educative şi informative adresate elevilor şi activităţilor de pregătire a pescarilor pentru desfăşurarea activităţilor economice suplimentare pescuitului. Activităţile susţinute vor avea un puternic caracter pescăresc.

Beneficiarii ţintă

Operaţiuni

Tipuri de beneficiari

Promovarea oportunităţilor de dezvoltare a activităţilor economice locale

Privaţi şi Semi-publici:

- companii, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare şi universităţi private;

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: UAT, instituţiile publice;

Cursuri de calificare şi pregătire a resurselor umane locale

Privaţi şi Semi-publici:

- companii, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare şi universităţi private;

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: UAT, instituţiile publice;

Activităţi de promovare şi conştientizare a specificului pescăresc local

Privaţi şi Semi-publici:

- companii, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare şi universităţi private;

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: UAT, instituţiile publice;

Criterii orientative de selecţie

Proiectul îndeplineşte următoarele condiţii:

-          demonstrează viabilitate tehnică, financiară şi economică;

-          contribuie la atingerea obiectivelor şi indicatorilor măsurii;

-          cuprinde activităţi cu caracter inovativ;

-          generează locuri de muncă;

-          respectă principiile egalităţii de şanse şi dezvoltării durabile;

-          managerul de proiect are sub 40 de ani şi/sau este femeie;

Tipuri de acţiuni (operaţiuni)

-    Promovarea oportunităţilor de dezvoltare a activităţilor economice locale pentru comunităţile pescăreşti

-    Promovarea potenţialului de dezvoltare al activităţilor legate de pescuit şi acvacultură;

-    Promovarea oportunităţilor de dezvoltare a activităţilor economice, în special a celor conexe sectorului pescăresc;

-    Etc.;

-    Cursuri de calificare şi pregătire a resurselor umane locale din comunităţile pescăreşti

-    Cursuri pentru îmbunătăţirea capacităţii resurselor umane din comunităţile pescăreşti de a dezvolta activităţi în sfera pescărească (activităţi turistice cu profil pescăresc, procesarea primară a produselor de pescuit, alte activităţi cu profil piscicol etc);

-    Campanii de pregătire a profesională a pescarilor pentru îmbunătăţirea abilităţilor profesionale şi pentru desfăşurarea unor activităţi economice conexe pescuitului în perioadele de inactivitate (ex: prohibiţie, iarnă etc.);

-    Etc;

-    Activităţi de promovare şi conştientizare a specificului pescăresc local şi îmbunătăţire a imaginii produselor pescăreşti

-    Campanii de educare şi conştientizare a copiilor şi tinerilor din zona pescărească privind importanţa resurselor piscicole şi activităţilor legate de pescuit pentru dezvoltarea socio-economică a zonei şi promovarea peştelui ca hrană sănătoasă;

-    Campanii de promovare a reţetelor gastronomice locale şi tradiţionale;

-    Etc.;

Alocare POP

903.412,68 euro, 15,50% din valoarea totală solicitată POP

Cofinanţare /contribuţie beneficiari (%)

 

Operaţiuni

Tipuri de beneficiari

Grad de cofinanţare

Promovarea oportunităţilor de dezvoltare a activităţilor economice locale

Privaţi şi Semi-publici:

- IMM, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare şi universităţi private;

 

- companii mari;

 

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

 

Publici: UAT, instituţiile publice;

 

20% - proiecte cu contribuţie POP solicitată mai mică de 100.000 Euro

 

70%

 

0%

 

 

 

 

0%

Cursuri de calificare şi pregătire a resurselor umane locale

Privaţi şi Semi-publici:

- IMM, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare şi universităţi private;

 

- companii mari;

 

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

 

Publici: UAT, instituţiile publice;

 

20% - proiecte cu contribuţie POP solicitată mai mică de 100.000 Euro

 

70%

 

0%

 

 

 

 

0%

Activităţi de promovare şi conştientizare a specificului pescăresc local

Privaţi şi Semi-publici:

- IMM, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare şi universităţi private;

 

- companii mari;

 

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

 

Publici: UAT, instituţiile publice;

 

20% - proiecte cu contribuţie POP solicitată mai mică de 100.000 Euro

 

70%

 

0%

 

 

 

 

0%

Rezultate şi beneficii estimate

180 beneficiari direcţi ai activităţilor de promovare a oportunităţilor de dezvoltare a micilor afaceri în domeniul pescăresc şi în domenii conexe;

50 de beneficiari direcţi ai cursurilor de calificare şi pregătire a resurselor umane locale;

540 beneficiari direcţi ai activităţilor de promovare şi conştientizare a specificului pescăresc local;

10 locuri de muncă permanente create sau menţinute;

14 locuri de muncă temporare create;

Perioada de implementare

2012-2014

 

 

Nr. de proiecte estimate

Cost mediu estimat / proiect

Contribuţie POP / proiect – valoare medie

Estimarea costului total pe măsură

Contribuţia POP – măsură

Contribuţia privată

15

72.534,37

60.227,51

1.088.015,68

903.412,68

184.603

din care:

         

1

95.000

95.000

95.000

95.000

0

1

118.750

95.000

118.750

95.000

23.750

5

69.058,33

55.246,73

345.291,68

276.233,68

69.058

6

58.995,66

49.529,83

353.974

297.179

56.795

2

87.500

70.000

175.000

140.000

35.000

OPERATIUNEA 5.1 - Promovarea oportunităţilor de dezvoltare a activităţilor economice locale pentru comunităţile pescăreşti

OPERAŢIUNEA 5.2. - Cursuri de calificare şi pregătire a resurselor umane locale din comunităţile pescăreşti

OPERAŢIUNEA 5.3. - Activităţi de promovare şi conştientizare a specificului pescăresc local şi îmbunătăţire a imaginii produselor pescăreşti

 

 Instructiuni pentru achizitiile publice !!!

Peştele este un produs uşor perisabil, iar păstrarea acestuia în parametri de siguranţă alimentară din momentul în care este capturat până în momentul consumului sau procesării depinde în mod esenţial de timpul şi condiţiile de transport. De asemenea, păstrarea în stare bună a peştelui şi produselor din peşte depinde de condiţiile de depozitare temporară din cadrul unităţilor de comercializare.

La nivelul Zonei pescăreşti, pescarii şi unităţile de acvacultură resimt nevoia dezvoltării sistemului de valorificare a produselor pescăreşti atât din prisma necesităţii dezvoltării oportunităţilor de comercializare dar şi din punctul de vedere al asigurării condiţiilor de igienă şi siguranţă alimentară. Astfel, până în 2015, Strategia îşi propune să dezvolte infrastructura pentru comercializarea produselor pescăreşti locale şi să contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de transport al peştelui proaspăt şi al produselor din peşte.

Tipuri de proiecte

  • Modernizarea mijloacelor de transport al peştelui proaspăt şi produselor din peşte
  • Promovarea produselor şi serviciilor locale şi tradiţionale legate de pescuit şi acvacultură
  • Infrastructură pentru comercializarea produselor pescăreşti

Proiect strategic: PIAŢĂ DE PEŞTE

Una dintre cele mai importante probleme ale producătorilor locali de peşte şi produse din peşte este lipsa unui cadru corespunzător pentru valorificarea în condiţii de siguranţă alimentară a produselor locale, în special a celor proaspete. Concurenţa speciilor din import sau din alte zone din ţară este favorizată de apariţia unităţilor comerciale moderne ale marilor lanţuri de retail. În acest moment, principalul punct de desfacere pentru pescarii din Zona pescărească a judeţului Galaţi este găzdui de piaţa Micro21. Concluziile analizelor calitative şi a consultărilor factorilor interesaţi de la nivel local au indicat ca soluţie strategică pentru rezolvarea acestor neajunsuri crearea unei pieţe zonale de peşte, care să deservească producătorii locali şi să se adreseze consumatorilor de la nivel judeţean.

Prin înfiinţarea unei Pieţe a peştelui, de anvergură zonală, se doreşte îmbunătăţirea posibilităţilor de valorificare a produselor pescăreşti locale prin crearea unor spaţii corespunzătoare şi suficiente atât în raport cu oferta dar şi cu cererea din zonă.

Beneficiarii proiectului sunt producătorii locali din sectorul pescăresc, locuitorii zonei şi ai judeţului şi mediul de afaceri din aval şi amonte.

Valoarea estimată a proiectului este de 1,25 milioane de euro, procentul de finanţare solicitat POP este de 60% (0,75 mil. euro).


 

Fişa măsurii 4

 


MĂSURA 4. Îmbunătăţirea sistemului de valorificare a produselor pescăreşti locale

Obiectivul şi raportul cu strategia de dezvoltare – miza intervenţiei

Obiectivul acestei măsuri este de a îmbunătăţi condiţiile de transport şi comercializare a produselor pescăreşti locale.

Măsura contribuie la atingerea obiectivelor:

- O3. Creşterea competitivităţii economice a zonei,

- O4. Dezvoltarea activităţilor de piscicultură, pescuit şi procesare a peştelui

Domeniul de acţiune

Modernizarea mijloacelor de transport a peştelui ale unităţilor economice locale, crearea unei facilităţi zonale de comercializare a produselor din peşte, acţiuni de promovare a produselor pescăreşti;

Complementaritate şi delimitare

Complementaritate:

PNDR, Axa III – Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale, Măsura 322 Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale - actualizat iunie 2009

POR DMI 4.3.Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor

POR Axa 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere

PNDR, Axa III – Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale, Măsura 312 Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi

POP Axa 2. Măsura 2.3. Prelucrarea şi comercializarea peştelui, Axa 3. Măsura 3.4. Dezvoltarea de noi pieţe şi campanii de promovare

Delimitare:

Adresabilitatea proiectelor de modernizare a mijloacelor de transport se rezumă la agenţii economici care activează în sectorul pescăresc local. Proiectul strategic de înfiinţare a unei pieţe a peştelui va avea caracter zonal şi se va adresa producătorilor locali de peşte şi produse din peşte şi consumatorilor din zona de influenţă a municipiului Galaţi.

Beneficiarii ţintă

Operaţiuni

Tipuri de beneficiari

Modernizarea mijloacelor de transport al peştelui proaspăt şi produselor din peşte

Privaţi şi Semi-publici:

- companii, pescari autorizati, ONG;

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: instituţiile publice;

Infrastructură pentru comercializarea produselor pescăreşti

Privaţi şi Semi-publici:

- companii, pescari autorizati, ONG;

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: UAT, instituţiile publice;

Promovarea produselor şi serviciilor locale şi tradiţionale legate de pescuit şi acvacultură

Privaţi şi Semi-publici:

- companii, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare şi universităţi private;

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: UAT, instituţiile publice, institute de cercetare şi universităţi publice;

Utilizarea inovaţiei şi informaţiei pentru dezvoltarea sectorului pescăresc

Privaţi şi Semi-publici:

- companii, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare şi universităţi private;

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: UAT, instituţiile publice, institute de cercetare şi universităţi publice;

Criterii orientative de selecţie

Proiectul îndeplineşte următoarele condiţii:

-          demonstrează viabilitate tehnică, financiară şi economică;

-          contribuie la atingerea obiectivelor şi indicatorilor măsurii;

-          cuprinde activităţi cu caracter inovativ;

-          generează locuri de muncă;

-          respectă principiile egalităţii de şanse şi dezvoltării durabile;

-          managerul de proiect are sub 40 de ani şi/sau este femeie;

Tipuri de acţiuni (operaţiuni)

-    Modernizarea mijloacelor de transport al peştelui proaspăt şi produselor din peşte

-    Achiziţionarea / utilarea / modernizarea autovehiculelor/autoutilitarelor de transport al peştelui viu, al peştelui proaspăt, al produselor congelate etc;

-    Infrastructură pentru comercializarea produselor pescăreşti

-    Piaţă de peşte (proiect strategic);

-    Promovarea produselor şi serviciilor locale legate de pescuit şi acvacultură

-    Evenimente cu profil pescăresc;

-    Elaborarea şi implementarea Planurilor individuale de marketing;

-    Utilizarea inovaţiei şi informaţiei pentru dezvoltarea sectorului pescăresc

-    Studii pentru prospectarea pieţei;

-    Analize pentru identificarea oportunităţilor de dezvoltare a produselor şi serviciilor locale;

Alocare POP

1.326.965,16 euro, 22,78% din valoarea totală solicitată POP

Contribuţie beneficiari (%)

 

Operaţiuni

Tipuri de beneficiari

Grad de cofinanţare

Modernizarea mijloacelor de transport al peştelui proaspăt şi produselor din peşte

Privaţi şi Semi-publici:

- IMM, pescari autorizati, ONG;

 

- companii mari;

 

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: instituţiile publice;

 

40%

 

 70%

 

 

40%

 

 

40%

Infrastructură pentru comercializarea produselor pescăreşti

Privaţi şi Semi-publici:

- IMM, pescari autorizati, ONG;

 

- companii mari;

 

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

 

Publici: UAT, instituţiile publice;

 

40%

 

 70%

 

 

0%

 

 

 

0%

Promovarea produselor şi serviciilor locale şi tradiţionale legate de pescuit şi acvacultură

Privaţi şi Semi-publici:

- IMM, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare şi universităţi private;

 

- companii mari;

 

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

 

Publici: UAT, instituţiile publice, institute de cercetare şi universităţi publice;

 

25% - proiecte cu contribuţie POP solicitată mai mică de 100.000 Euro

 

70%

 

 

0%

 

 

 

 

0%

Utilizarea inovaţiei şi informaţiei pentru dezvoltarea sectorului pescăresc

Privaţi şi Semi-publici:

- IMM, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare şi universităţi private;

 

- companii mari;

 

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

 

Publici: UAT, instituţiile publice, institute de cercetare şi universităţi publice;

 

25% - proiecte cu contribuţie POP solicitată mai mică de 100.000 Euro

 

70%

 

 

0%

 

 

 

 

0%

Rezultate şi beneficii estimate

1 piaţă de peşte;

8 evenimente anuale cu profil pescăresc;

1 plan de marketing al zonei pescăreşti implementat;

2 studii de prospectare a pieţei;

1 analiză pentru identificarea oportunităţilor de dezvoltare ale sectorului pescăresc;

2 autovehicule de transport peşte achiziţionate / utilate / modernizate;

Perioada de implementare

2012-2015

 

Nr. de proiecte estimate

Cost mediu estimat / proiect

Contribuţie POP / proiect – valoare medie

Estimarea costului total pe măsură

Contribuţia POP – măsură

Contribuţia privată

16

118.449,38

82.935,32

1.895.190,16

1.326.965,16

568.225

din care:

         

2

25.000

15.000

50.000

30.000

20.000

1

1.026.667

616.000

1.026.667

616.000

410.667

5

70.080,29

61,835,49

350.401,49

309.177,49

41.224

1

55.000

55.000

55.000

55.000

0

2

73.333,5

55.000

146.667

110.000

36.667

1

66.667

50.000

66.667

50.000

16.667

1

27.787,67

27.787,67

27.787,67

27.787,67

0

2

40.000

30.000

80.000

60.000

20.000

1

92.000

69.000

92.000

69.000

23.000

 

  • OPERATIUNEA 4.1- Modernizarea mijloacelor de transport al peştelui proaspăt şi produselor din peşte
  • OPERAŢIUNEA  4.2. - Infrastructură pentru comercializarea produselor pescăreşti
  • OPERAŢIUNEA 4.3. - Promovarea produselor şi serviciilor locale legate de pescuit şi acvacultură
  • OPERAŢIUNEA. 4.4. Utilizarea inovaţiei şi informaţiei pentru dezvoltarea sectorului pescăresc


 

Descarcă documentele măsurii

 Instructiuni pentru achizitiile publice !!!

Comunităţile pescăreşti au un rol foarte important pentru dezvoltarea economică şi socială a zonei. Numeric, pescarii care deţin autorizaţii de pescuit comercial reprezintă circa 0,5% din populaţia totală a zonei şi 1% din populaţia activă. Cu toate că procentele sunt relativ mici, importanţa pescarilor şi a activităţilor acestora este dată de faptul că, de multe ori, pescarii sunt singurii întreţinători ai familiilor lor. În plus, exemplele pescarilor autorizaţi sunt cele mai bune instrumente de combatere a metodelor ilegale de pescuit.

 

Activitatea specifică a pescarilor autorizaţi pentru pescuit comercial este îngreunată de o serie de obstacole legislative şi fiscale care, coroborate cu lipsa unei infrastructuri corespunzătoare pentru practicarea activităţilor specifice, duc de multe ori la renunţarea la această activitate. Mulţi pescari preferă să utilizeze metode ilegale de capturare şi valorificare a peştelui, situaţie în care pescarii autorizaţi devin, în mod evident, dezavantajaţi. Astfel, se impune sprijinirea activităţilor tradiţionale de pescuit prin amenajarea accesibilităţii zonelor de pescuit şi dezvoltarea infrastructurii de depozitare şi valorificare directă a peştelui. În plus, pentru a aduce plus valoare sectorului şi pentru a oferi posibilitatea şi altor membri ai comunităţilor de pescari să contribuie la dezvoltarea economică, trebuie susţinută activitatea de procesare tradiţională a peştelui. În acest fel se pot crea oportunităţi ocupaţionale pentru membrii familiilor de pescari care nu sunt implicaţi direct în activitatea de pescuit, fiind vizaţi în mod direct tinerii şi femeile.

Tipuri de proiecte

  • Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii pescarilor profesionişti
  • Dezvoltarea unităţilor de procesare tradiţională a peştelui (inclusiv artizanat alimentar)

 

Fișa Măsurii 3

 URA 3. Dezvoltarea a

MĂSURA 3. Dezvoltarea activităţilor tradiţionale de pescuit şi procesare a peştelui

Obiectivul şi raportul cu strategia de dezvoltare – miza intervenţiei

Obiectivul acestei măsuri este de a îmbunătăţi condiţiile de desfăşurare a activităţilor specifice ale pescarilor autorizaţi şi de a sprijini procesarea primară, în mod tradiţional, a produselor pescăreşti.

Măsura contribuie la atingerea obiectivelor:

- O1. Valorificarea turistică a resurselor legate de pescuit,

- O4. Dezvoltarea activităţilor de piscicultură, pescuit şi procesare a peştelui,

- O5. Diversificarea economiei locale,

- O6. Conservarea şi gestionarea durabilă a patrimoniului local cultural, etnografic şi de mediu.

Domeniul de acţiune

Îmbunătăţirea accesibilităţii zonelor de pescuit, amenajarea punctelor de colectare şi depozitare temporară a peştelui, amenajarea punctelor de acostare a bărcilor comerciale, îmbunătăţirea serviciilor tehnice specifice pescuitului comercial. Toate obiectivele vor facilita şi desfăşurarea activităţilor turistice.

Complementaritate şi delimitare

Complementaritate:

PNDR, Axa I – Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic, Măsura 125 - Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii;

PNDR, Axa III – Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale, Măsura 312 Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi

POP, Axa 2, Măsura 2.2 „Pescuitul în apele interioare”, Măsura 2.3. „Prelucrarea şi comercializarea peştelui”

Delimitare:

Adresabilitatea proiectelor vizează pescarii profesionişti înregistraţi în evidenţele AMPA şi agenţii economici care activează în sectorul pescăresc local. Unităţile de procesare tradiţională a peştelui şi atelierele meşteşugăreşti vor avea adresabilitate locală, principalii beneficiari fiind pescarii din zona pescărească.

Beneficiarii ţintă

Operaţiuni

Tipuri de beneficiari

Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii pescarilor profesionişti

Privaţi şi Semi-publici:

- companii, pescari autorizati, ONG;

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: institute de cercetare şi universităţi publice;

Dezvoltarea unităţilor de procesare tradiţională a peştelui (inclusiv artizanat alimentar)

Privaţi şi Semi-publici:

- companii, pescari autorizati, ONG;

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: institute de cercetare şi universităţi publice;

Criterii orientative de selecţie

Proiectul îndeplineşte următoarele condiţii:

-          demonstrează viabilitate tehnică, financiară şi economică;

-          contribuie la atingerea obiectivelor şi indicatorilor măsurii;

-          cuprinde activităţi cu caracter inovativ;

-          generează locuri de muncă;

-          respectă principiile egalităţii de şanse şi dezvoltării durabile;

-          managerul de proiect are sub 40 de ani şi/sau este femeie;

Tipuri de acţiuni (operaţiuni)

-    Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii pescarilor profesionişti

-    Amplasarea de pontoane (inclusiv pontoane-dormitor) pentru acostarea bărcilor în zonele de colectare şi/sau acostare;

-    Amenajarea unor adăposturi pentru pescari, în zonele de colectare;

-    Amenajarea unor puncte de primă vânzare a peştelui, în apropierea zonelor de colectare;

-    Amenajarea infrastructurii pentru colectarea, condiţionarea şi depozitarea temporară a peştelui;

-    Amenajarea de ateliere de confecţionare şi reparaţii pentru ambarcaţiuni, unelte pescărești etc.;

-    Etc;

-    Dezvoltarea unităţilor de procesare tradiţională a peştelui (inclusiv artizanat alimentar)

-    Unităţi dotate pentru prelucrarea primară a peştelui (eviscerare, sărare, afumare, etc.);

-    Unităţi dotate cu echipament pentru condiţionare / conservare (refrigerare, congelare);

-    Unităţi de artizanat alimentar;

-    Etc;

Alocare POP

455.500 euro, 7,82 % din valoarea totală solicitată POP

Cofinanţare /contribuţie beneficiari (%)

 

Operaţiuni

Tipuri de beneficiari

Grad de cofinanţare

Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii pescarilor profesionişti

Privaţi şi Semi-publici:

- IMM, ONG;

 

- Pescari autorizati, organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

 

Publici: institute de cercetare şi universităţi publice;

40% contributie privata

 

 

0%

 

 

0%

Dezvoltarea unităţilor de procesare tradiţională a peştelui (inclusiv artizanat alimentar)

Privaţi şi Semi-publici: IMM, Pescari autorizati, ONG;

 

- companii mari

 

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

 

Publici:, institute de cercetare şi universităţi publice;

40%

 

 

70%

 

40%

 

 

40%

Rezultate şi beneficii estimate

2 zone de colectare amenajate;

1 unitate de depozitare temporară amenajată;

2 pontoane de acostare amplasate/realizate;

1 atelier de reparaţii înfiinţate;

1 unitate de procesare tradiţională a peştelui înfiinţată;

Perioada de implementare

2012-2015

ctivităţilor tradiţionale de pescuit şi procesare a peştelui

Nr. de proiecte estimate

Cost mediu estimat / proiect

Contribuţie POP / proiect – valoare medie

Estimarea costului total pe măsură

Contribuţia POP – măsură

Contribuţia privată

7

108.452,57

65.071,42

759.168

455.500

303.668

din care:

         

2

133.334

80.000

266.668

160.000

106.667

1

58.334

35.000

58.334

35.000

23.334

2

133.333

80.000

266.666

160.000

106.667

1

163.333

98.000

163.333

98.000

65.333

1

4.167

2.500

4.167

2.500

1.667

 

 

 

 

OPERATIUNEA 3.1 – Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţilor pescarilor profesionişti

OPERAŢIUNEA. 3.2. - Dezvoltarea unităţilor de procesare tradiţionala a peştelui (inclusiv artizanat alimentar)

 

Instructiuni pentru achizitiile publice !!!

Lipsa infrastructurii necesare pentru valorificarea potenţialului ecoturistic şi de agrement cu profil piscicol al Zonei Pescăreşti este unul dintre obstacolele de dezvoltare identificate în cadrul analizei teritoriului. Activităţile de turism şi agrement sunt cu atât mai importante cu cât au un potenţial ridicat de dinamizare a altor activităţi economice conexe (în special din sectorul pescăresc) şi pot contribui la conservarea patrimoniului local material şi chiar imaterial.

 

Prin intervenţiile propuse de această măsură se urmăreşte amenajarea de baze de ecoturism şi agrement, amenajarea de trasee tematice, crearea unităţilor turistice de cazare şi alimentaţie publică cu profil pescăresc sau reprofilarea celor existente etc.

Tipuri de proiecte
• Amenajarea de baze pentru ecoturism şi/sau agrement
• Amenajarea de trasee turistice tematice
• Amenajarea în scop turistic a unităţilor de acvacultură şi/sau procesare
• Amenajarea unităţilor turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică cu profil pescăresc (reabilitarea unor clădiri existente);

 

Fișa Măsurii 1

 

MĂSURA 1. Dezvoltarea infrastructurii pentru eco-turism şi agrement cu profil piscicol

Obiectivul şi raportul cu strategia de dezvoltare

Obiectivul acestei măsuri este crearea infrastructurii necesare pentru practicarea ecoturismului şi agrementului, în scopul valorificării turistice a resurselor locale legate de sectorul piscicol.

Măsura contribuie la atingerea obiectivelor:

- O1. Valorificarea turistică a resurselor legate de pescuit,

- O5. Diversificarea economiei locale,

- O6. Conservarea şi gestionarea durabilă a patrimoniului de mediu;

Domeniul de acţiune

Amenajarea în scop turistic şi de agrement a acumulărilor de apă şi a zonelor limitrofe acumulărilor de apă şi apelor curgătoare, inclusiv a pescăriilor de mici dimensiuni

Complementaritate şi delimitare

Complementaritate:

PNDR, Axa III – Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale, Măsura 313 Încurajarea activităţilor turistice

POP Axa 2. Măsura 2.1. Acvacultură, Axa 3. Măsura 3.4. Dezvoltarea de noi pieţe şi campanii de promovare

Delimitare:

Măsura va finanţa doar proiectele care utilizează tehnici şi materiale prietenoase mediului şi tradiţionale şi demonstrează caracterul pescăresc şi tradițional al serviciilor turistice şi de agrement care vor fi dezvoltate ca urmare a investiţiilor vizate de proiect.

Beneficiarii ţintă

Operaţiuni

Tipuri de beneficiari

Amenajarea de baze pentru ecoturism şi/sau agrement

Privaţi şi Semi-publici: Companii, Pescari autorizati, ONG, organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: UAT, instituţii publice;

Amenajarea de trasee turistice tematice

Privaţi şi Semi-publici: Companii, Pescari autorizati, ONG, organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: UAT, instituţii publice;

Amenajarea în scop turistic a unităţilor de acvacultură şi/sau procesare

Privaţi şi Semi-publici: Companii, Pescari autorizati, ONG, organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: UAT, instituţii publice;

Amenajarea unităţilor turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică cu profil pescăresc

Privaţi şi Semi-publici: Companii, Pescari autorizati, ONG, organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: UAT, instituţii publice;

Criterii orientative de selecţie

Proiectul îndeplineşte următoarele condiţii:

-          demonstrează viabilitate tehnică, financiară şi economică;

-          contribuie la atingerea obiectivelor şi indicatorilor măsurii;

-          cuprinde activităţi cu caracter inovativ;

-          generează locuri de muncă;

-          respectă principiile egalităţii de şanse şi dezvoltării durabile;

-          managerul de proiect are sub 40 de ani şi/sau este femeie;

Tipuri de acţiuni (operaţiuni)

-    Amenajarea de baze pentru ecoturism şi/sau agrement cu specific pescăresc

-    lucrări de amenajare a infrastructurii specifice destinate agrementului şi activităţilor turistice cu profil pescăresc din cadrul bazelor;

-    amplasarea de foişoare de observaţie şi fotografiere în cadrul bazelor amenajate;

-    amplasarea de refugii şi adăposturi amenajate în stil tradiţional pescăresc pentru turişti în zone de belvedere sau în alte zone de interes pentru activităţile de agrement (ex: în apropierea punctelor de îmbarcare, a pontoanelor etc.);

-    achiziţionarea de ambarcaţiuni pentru agrement;

-    amenajarea infrastructurii de acces din incintele bazelor;

-    amenajarea zonelor de popas şi camping;

-    amenajarea de pontoane de agrement;

-    etc.;

-    Amenajarea de trasee turistice tematice cu profil pescăresc

-    montarea de marcaje turistice;

-    panouri informative şi de promovare;

-    puncte de informare turistică;

-    realizarea materiale de promovare;

-    etc.;

-    Modernizarea unităţilor de acvacultură şi/sau procesare pentru activităţi de turism piscicol

-    delimitarea şi amenajarea zonelor pentru activitate turistică;

-    achiziţionarea de echipamente şi instalaţii pentru activităţi pescăreşti demonstrative, cu scop turistic;

-    amenajări pentru gestionarea peisajului şi a elementelor tradiţionale legate de activitatea de pescuit din interiorul unităţilor;

-    amenajarea de puncte de vânzare directă în interiorul unităţilor;

-    instruirea personalului pentru primirea şi ghidarea turiştilor;

-    etc.;

-    Amenajarea unităţilor turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică cu profil pescăresc din zona pescărească (reabilitarea unor clădiri existente)

-    amenajarea în scop turistic a caselor tradiţionale pescăreşti;

-    amenajarea unităţilor turistice existente pentru practicarea turismului piscicol, în zona pescărească;

-    reabilitarea unor clădiri existente şi includerea în activitatea turistică cu profil piscicol;  

-    etc.;

Alocare POP

1.490.111,16 euro, 25,58% din valoarea totală solicitată POP

Contribuţie beneficiari (%)

 

Operaţiuni

Tipuri de beneficiari

Grad de cofinanţare

Amenajarea de baze pentru ecoturism şi/sau agrement

Privaţi şi Semi-publici: IMM, Pescari autorizati, ONG,

 

 

 

 

 

 

 

- companii mari

 

 

 

 

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

 

 

 

 

Publici: UAT, instituţii publice;

40% - proiecte cu contribuţie POP solicitată mai mare de 100.000 Euro

25% - proiecte cu contribuţie POP solicitată mai mică de 100.000 Euro

 

70%

 

 

 

0%

 

 

 

 

0%

Amenajarea de trasee turistice tematice

Privaţi şi Semi-publici: IMM, Pescari autorizati, ONG,

 

 

 

- companii mari

 

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

 

 

Publici: UAT, instituţii publice;

25% - proiecte cu contribuţie POP solicitată mai mică de 100.000 Euro

 

70%

 

0%

 

 

0%

Amenajarea în scop turistic a unităţilor de acvacultură şi/sau procesare

Privaţi şi Semi-publici: Companii, Pescari autorizati, ONG,

 

 

- companii mari

 

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

 

 

 

Publici: UAT, instituţii publice;

25% - proiecte cu contribuţie POP solicitată mai mică de 100.000 Euro

70%

 

 

0%

 

 

0%

Amenajarea unităţilor turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică cu profil pescăresc

Privaţi şi Semi-publici: Companii, Pescari autorizati, ONG,

 

 

 

- companii mari

 

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

 

Publici: UAT, instituţii publice;

40% - proiecte cu contribuţie POP solicitată mai mare de 100.000 Euro

 

70%

 

0%

 

 

0%

Rezultate şi beneficii estimate

3 baze de ecoturism şi agrement cu profil pescăresc amenajate;

1 unitate de acvacultură şi/sau procesare modernizată cu facilităţi pentru turism piscicol;

2 unităţi de cazare cu funcţiuni turistice cu specific pescăresc amenajate;

2 unităţi de alimentaţie publică cu specific pescăresc amenajate;

1 traseu tematic amenajat;

Perioada de implementare

2012-2015

 

Nr. de proiecte estimate

Cost mediu estimat / proiect

Contribuţie POP / proiect – valoare medie

Estimarea costului total pe măsură

Contribuţia POP – măsură

Contribuţia privată

9

247.697,68

165.567,90

2.229.279,16

1.490.111,16

739.168

din care:

         

2

500.000

300.000

1.000.000

600.000

400.000

1

272.611,16

0

272.611,16

272.611,16

0

1

46.667

35.000

46.667

35.000

11.667

1

3.334

2.500

3.334

2.500

834

2

120.000

90.000

240.000

180.000

60.000

2

333.333,5

200.000

666.667

400.000

266.667

 

 

Instructiuni pentru achizitiile publice !!!

Dezvoltarea sectorului pescăresc local este limitată de o serie de factori ce nu pot fi înlăturaţi într-o perioadă scurtă de timp şi/sau care nu depind de acţiuni locale. În aceste condiţii, măsura propusă de Strategie este crearea de valoare adăugată pentru produsele şi serviciile locale din sectorul pescăresc.

Modalităţile prin care se urmăreşte a fi implementată această măsură urmăresc creşterea calităţii produselor şi serviciilor vizate, îmbunătăţirea promovării produselor şi serviciilor locale şi crearea de avantaje competitive ale mediului de afaceri local prin îmbunătăţirea tehnologiilor utilizate, adoptarea unor metode inovative de producţie şi valorificare şi îmbunătăţirea informaţiilor despre resurse şi piaţă necesare mediului de afaceri local.

Tipuri de proiecte
• Certificarea calităţii produselor şi serviciilor locale din sectorul pescăresc
• Utilizarea tehnologiei, inovaţiei şi informaţiei pentru dezvoltarea sectorului pescăresc

Proiect strategic: STANDARD LOCAL DE ETICHETARE

Prin dezvoltarea unui standard local de etichetare se urmăreşte asigurarea unui nivel superior de calitate al produselor şi serviciilor locale legate de pescuit şi acvacultură. Apartenenţa la standardul local va oferi consumatorului o garanţie a calităţii produselor şi va oferi informaţii despre provenienţa geografică a acestora. În acest mod se contribuie la dezvoltarea unor mărci pescăreşti locale.

Scopul general al acestui proiect este de a crea valoare adăugată produselor pescăreşti şi de acvacultură locale, atât prin prisma nivelului calitativ al acestora dar şi prin promovarea adecvată a calităţii ca avantaj competitiv.

Principalii beneficiari ai proiectului sunt unităţile economice locale de pescuit şi acvacultură, precum şi cele din sectoarele din aval şi amonte, asociaţiile de producători etc..

Bugetul proiectului este estimat la 70.000 de euro, procentul de finanţare solicitat POP fiind de 100%.

 

Fișa Măsurii 2

 

MĂSURA 2. Generarea de valoare adăugată produselor şi serviciilor locale de pescuit şi acvacultură

Obiectivul şi raportul cu strategia de dezvoltare – miza intervenţiei

Obiectivul acestei măsuri este de a sprijini competivitatea mediului economic local din sectorul pescăresc prin susţinerea produselor şi serviciilor locale cu valoare adăugată ridicată.

Măsura contribuie la atingerea obiectivelor:

- O3. Creşterea competitivităţii economice a zonei,

- O4. Dezvoltarea activităţilor de piscicultură, pescuit şi procesare a peştelui.

Domeniul de acţiune

Îmbunătăţirea calităţii şi a promovării produselor şi serviciilor, eficientizarea proceselor de producţie şi a sistemelor de distribuţie.  

Complementaritate şi delimitare

Complementaritate:

POR DMI 4.3. Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor

PNDR, Axa III – Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale, Măsura 312 Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi

PNDR, Axa I –„Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic, Măsura 123 Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere

POS CCE Axa 1 – Un sistem inovativ şi eco-eficient de producţie

POP Axa 2. Măsura 2.3. Prelucrarea şi comercializarea peştelui, Axa 3. Măsura 3.4. Dezvoltarea de noi pieţe şi campanii de promovare

Delimitare:

Beneficiarii măsurii vor fi strict unităţi din sectorul pescăresc. Măsura va finanţa doar proiecte de dezvoltare prin creşterea valorii adăugate a produselor, în special datorită creşterii calităţii şi a îmbunătăţirii proceselor de producţie axate pe produse locale şi tradiţionale.

Beneficiarii ţintă

Operaţiuni

Tipuri de beneficiari

Certificarea calităţii produselor şi serviciilor locale din sectorul pescăresc

Privaţi şi Semi-publici:

- companii, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare private, universitati private

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: UAT, instituţii publice, institute de cercetare publice, universitati publice;

Adoptarea metodelor inovative de producţie în domeniul pescăresc

Privaţi şi Semi-publici:

- companii, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare private, universitati private

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: UAT, instituţii publice, institute de cercetare publice, universitati publice;

Criterii orientative de selecţie

Proiectul îndeplineşte următoarele condiţii:

-          demonstrează viabilitate tehnică, financiară şi economică;

-          contribuie la atingerea obiectivelor şi indicatorilor măsurii;

-          cuprinde activităţi cu caracter inovativ;

-          generează valoare adăugată produselor locale;

-          generează locuri de muncă;

-          respectă principiile egalităţii de şanse şi dezvoltării durabile;

-          managerul de proiect are sub 40 de ani şi/sau este femeie;

Tipuri de acţiuni (operaţiuni)

-    Certificarea calităţii produselor şi serviciilor locale din sectorul pescăresc

-    Sprijin pentru micii producători pentru obţinerea certificărilor sistemelor de management de mediu şi al siguranţei alimentelor;

-    Standard local de etichetare a produselor;

-    Adoptarea metodelor inovative de producţie în domeniul pescăresc

-    Implementarea metodelor inovative în dezvoltarea serviciilor şi produselor locale şi tradiţionale;

-    Achiziţionarea de tehnologii şi metode de producţie inovatoare;

Alocare POP

260.000 euro, 4,46% din valoarea totală solicitată POP

Contribuţie beneficiari (%)

 

Operaţiuni

Tipuri de beneficiari

Grad de cofinanţare

Certificarea calităţii produselor şi serviciilor locale din sectorul pescăresc

 

Privaţi şi Semi-publici:

- IMM, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare private, universitati private

 

- companii mari

 

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

 

Publici: UAT, instituţii publice, institute de cercetare publice, universitati publice;

25% - proiecte cu contribuţie POP solicitată mai mică de 100.000 Euro

 

70%

 

0%

 

 

 

 

0%

Adoptarea metodelor inovative de producţie în domeniul pescăresc

Privaţi şi Semi-publici:

- IMM, pescari autorizati, ONG, institute de cercetare private, universitati private

- companii mari

- organizaţii profesionale/patronale, organizatii de producatori din domeniul piscicol;

Publici: UAT, instituţii publice, institute de cercetare publice, universitati publice;

25% - proiecte cu contribuţie POP solicitată mai mică de 100.000 Euro

70%

 

0%

 

 

0%

Rezultate şi beneficii estimate

1 certificare ale sistemelor de management de mediu şi al siguranţei alimentelor obţinute de unităţile economice din sectorul pescăresc;

1 standard local de etichetare;

3 metode inovative implementate la nivel local;

Perioada de implementare

2012-2015

 

Nr. de proiecte estimate

Cost mediu estimat / proiect

Contribuţie POP / proiect – valoare medie

Estimarea costului total pe măsură

Contribuţia POP – măsură

Contribuţia privată

5

65.333,4

52.000

326.667

260.000

66.667

din care:

         

1

2.667

2.000

2.667

2.000

667

1

104.000

78.000

104.000

78.000

26.000

1

60.000

60.000

60.000

60.000

0

2

80.000

60.000

160.000

120.000

40.000

 

OPERATIUNEA 2.1 – Certificarea calităţii produselor şi serviciilor locale din sectorul pescăresc
OPERAŢIUNEA 2.2. - Adoptarea metodelor inovative de producţie în domeniul pescăresc

 

Instructiuni pentru achizitiile publice !!!

Subcategorii

Masuri Eligibile

b1

Obiective

b2

Plan de activitati

b3

Componenta teritoriului

b4

Copyright © 2024 FLAG Galati. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licența GNU General Public License.