Comunităţile pescăreşti au un rol foarte important pentru dezvoltarea economică şi socială a zonei. Numeric, pescarii care deţin autorizaţii de pescuit comercial reprezintă circa 0,5% din populaţia totală a zonei şi 1% din populaţia activă. Cu toate că procentele sunt relativ mici, importanţa pescarilor şi a activităţilor acestora este dată de faptul că, de multe ori, pescarii sunt singurii întreţinători ai familiilor lor. În plus, exemplele pescarilor autorizaţi sunt cele mai bune instrumente de combatere a metodelor ilegale de pescuit.
Activitatea specifică a pescarilor autorizaţi pentru pescuit comercial este îngreunată de o serie de obstacole legislative şi fiscale care, coroborate cu lipsa unei infrastructuri corespunzătoare pentru practicarea activităţilor specifice, duc de multe ori la renunţarea la această activitate. Mulţi pescari preferă să utilizeze metode ilegale de capturare şi valorificare a peştelui, situaţie în care pescarii autorizaţi devin, în mod evident, dezavantajaţi. Astfel, se impune sprijinirea activităţilor tradiţionale de pescuit prin amenajarea accesibilităţii zonelor de pescuit şi dezvoltarea infrastructurii de depozitare şi valorificare directă a peştelui. În plus, pentru a aduce plus valoare sectorului şi pentru a oferi posibilitatea şi altor membri ai comunităţilor de pescari să contribuie la dezvoltarea economică, trebuie susţinută activitatea de procesare tradiţională a peştelui. În acest fel se pot crea oportunităţi ocupaţionale pentru membrii familiilor de pescari care nu sunt implicaţi direct în activitatea de pescuit, fiind vizaţi în mod direct tinerii şi femeile.
Tipuri de proiecte
- Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii pescarilor profesionişti
- Dezvoltarea unităţilor de procesare tradiţională a peştelui (inclusiv artizanat alimentar)
Fișa Măsurii 3
MĂSURA 3. Dezvoltarea activităţilor tradiţionale de pescuit şi procesare a peştelui |
|||
Obiectivul şi raportul cu strategia de dezvoltare – miza intervenţiei |
Obiectivul acestei măsuri este de a îmbunătăţi condiţiile de desfăşurare a activităţilor specifice ale pescarilor autorizaţi şi de a sprijini procesarea primară, în mod tradiţional, a produselor pescăreşti. Măsura contribuie la atingerea obiectivelor: |
||
Domeniul de acţiune |
Îmbunătăţirea accesibilităţii zonelor de pescuit, amenajarea punctelor de colectare şi depozitare temporară a peştelui, amenajarea punctelor de acostare a bărcilor comerciale, îmbunătăţirea serviciilor tehnice specifice pescuitului comercial. Toate obiectivele vor facilita şi desfăşurarea activităţilor turistice. |
||
Complementaritate şi delimitare |
Complementaritate: Delimitare: |
||
Beneficiarii ţintă Operaţiuni |
Tipuri de beneficiari |
||
Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii pescarilor profesionişti |
Privaţi: pescari autorizaţi, asociaţii de pescari, asociaţii de producători din domeniul piscicol; |
||
Dezvoltarea unităţilor de procesare tradiţională a peştelui (inclusiv artizanat alimentar) |
Privaţi: IMM, ONG cu activitate economică în domeniul pescuitului şi acvaculturii, pescari autorizaţi, asociaţii de pescari, asociaţii de producători din domeniul piscicol; |
||
Criterii orientative de selecţie |
Proiectul îndeplineşte următoarele condiţii: - demonstrează viabilitate tehnică, financiară şi economică; |
||
Tipuri de acţiuni (operaţiuni) |
3.1 Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii pescarilor profesionişti 3.2 Dezvoltarea unităţilor de procesare tradiţională a peştelui (inclusiv artizanat alimentar) |
||
Alocare POP |
Suma alocată pentru aceasta masura (valoarea totală nerambursabila, fără TVA) este de 1.578.937,50 lei (375.000 euro, calculat la cursul de 1 euro = 4,2105 lei) |
||
Cofinanţare /contribuţie beneficiari (%) |
|||
Operaţiuni |
Tipuri de beneficiari |
Grad de cofinanţare |
|
Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii pescarilor profesionişti |
Privaţi: pescari autorizaţi, asociaţii de pescari, asociaţii de producători din domeniul piscicol; |
25% |
|
Dezvoltarea unităţilor de procesare tradiţională a peştelui (inclusiv artizanat alimentar) |
Privaţi: IMM, ONG cu activitate economică în domeniul pescuitului şi acvaculturii, pescari autorizaţi, asociaţii de pescari, asociaţii de producători din domeniul piscicol; |
25% |
|
Rezultate şi beneficii estimate |
2 zone de colectare amenajate; |
||
Perioada de implementare |
2013 - 2015 |
||
Ghidul solicitantului - descarca documentul in format pdf
OPERATIUNEA 3.1 – Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţilor pescarilor profesionişti
Documente necesare:
- Depunere ( Anexa 1,2, 3, 4, 5, 5A, 5B )
- Evaluare/ selectie ( Anexa 7, 8, 9B )
- Contractare /implementare ( Anexa 6, Anexa achizitii 1, Anexa achizitii 2)
OPERAŢIUNEA. 3.2. - Dezvoltarea unităţilor de procesare tradiţionala a peştelui (inclusiv artizanat alimentar)
Documente necesare:
- Depunere ( Anexa 1,2, 3, 4, 5, 5A, 5B )
- Evaluare/ selectie ( Anexa 7, 8, 9B )
- Contractare /implementare ( Anexa 6, Anexa achizitii 1, Anexa achizitii 2)