MĂSURA 3. Dezvoltarea activităţilor tradiţionale de pescuit şi procesare a peştelui |
|||
Obiectivul şi raportul cu strategia de dezvoltare – miza intervenţiei |
Obiectivul acestei măsuri este de a îmbunătăţi condiţiile de desfăşurare a activităţilor specifice ale pescarilor autorizaţi şi de a sprijini procesarea primară, în mod tradiţional, a produselor pescăreşti.
Măsura contribuie la atingerea obiectivelor: - O1. Valorificarea turistică a resurselor legate de pescuit, - O4. Dezvoltarea activităţilor de piscicultură, pescuit şi procesare a peştelui, - O5. Diversificarea economiei locale, - O6. Conservarea şi gestionarea durabilă a patrimoniului local cultural, etnografic şi de mediu. |
||
Domeniul de acţiune |
Îmbunătăţirea accesibilităţii zonelor de pescuit, amenajarea punctelor de colectare şi depozitare temporară a peştelui, amenajarea punctelor de acostare a bărcilor comerciale, îmbunătăţirea serviciilor tehnice specifice pescuitului comercial. Toate obiectivele vor facilita şi desfăşurarea activităţilor turistice. |
||
Complementaritate şi delimitare |
Complementaritate: PNDR, Axa I – Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic, Măsura 125 - Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii; PNDR, Axa III – Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale, Măsura 312 Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi POP, Axa 2, Măsura 2.2 „Pescuitul în apele interioare”, Măsura 2.3. „Prelucrarea şi comercializarea peştelui” Delimitare: Adresabilitatea proiectelor vizează pescarii profesionişti înregistraţi în evidenţele AMPA şi agenţii economici care activează în sectorul pescăresc local. Unităţile de procesare tradiţională a peştelui şi atelierele meşteşugăreşti vor avea adresabilitate locală, principalii beneficiari fiind pescarii din zona pescărească. |
||
Beneficiarii ţintă Operaţiuni |
Tipuri de beneficiari |
||
Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii pescarilor profesionişti |
Privaţi: pescari autorizaţi, asociaţii de pescari, asociaţii de producători din domeniul piscicol; |
||
Dezvoltarea unităţilor de procesare tradiţională a peştelui (inclusiv artizanat alimentar) |
Privaţi: IMM, ONG cu activitate economică în domeniul pescuitului şi acvaculturii, pescari autorizaţi, asociaţii de pescari, asociaţii de producători din domeniul piscicol; |
||
Criterii orientative de selecţie |
Proiectul îndeplineşte următoarele condiţii: - demonstrează viabilitate tehnică, financiară şi economică; - contribuie la atingerea obiectivelor şi indicatorilor măsurii; - cuprinde activităţi cu caracter inovativ; - generează locuri de muncă; - respectă principiile egalităţii de şanse şi dezvoltării durabile; - managerul de proiect are sub 40 de ani şi/sau este femeie; |
||
Tipuri de acţiuni (operaţiuni) |
- Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii pescarilor profesionişti - Amplasarea de pontoane (inclusiv pontoane-dormitor) pentru acostarea bărcilor în zonele de colectare şi/sau acostare; - Amenajarea unor adăposturi pentru pescari, în zonele de colectare; - Amenajarea unor puncte de primă vânzare a peştelui, în apropierea zonelor de colectare; - Amenajarea infrastructurii pentru colectarea, condiţionarea şi depozitarea temporară a peştelui; - Amenajarea de ateliere de confecţionare şi reparaţii pentru ambarcaţiuni, unelte pescărești etc.; - Etc; - Dezvoltarea unităţilor de procesare tradiţională a peştelui (inclusiv artizanat alimentar) - Unităţi dotate pentru prelucrarea primară a peştelui (eviscerare, sărare, afumare, etc.); - Unităţi dotate cu echipament pentru condiţionare / conservare (refrigerare, congelare); - Unităţi de artizanat alimentar; - Etc; |
||
Alocare POP |
375.000 euro, 6,4% din valoarea totală solicitată POP |
||
Cofinanţare /contribuţie beneficiari (%) |
|
||
Operaţiuni |
Tipuri de beneficiari |
Grad de cofinanţare |
|
Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii pescarilor profesionişti |
Privaţi: pescari autorizaţi, asociaţii de pescari, asociaţii de producători din domeniul piscicol; |
25% |
|
Dezvoltarea unităţilor de procesare tradiţională a peştelui (inclusiv artizanat alimentar) |
Privaţi: IMM, ONG cu activitate economică în domeniul pescuitului şi acvaculturii, pescari autorizaţi, asociaţii de pescari, asociaţii de producători din domeniul piscicol; |
25% |
|
Rezultate şi beneficii estimate |
2 zone de colectare amenajate; 2 unităţi de depozitare temporară amenajate; 2 pontoane de acostare amplasate/realizate; 1 atelier de reparaţii înfiinţate; 2 unităţi de procesare tradiţională a peştelui înfiinţate; 18 de locuri de muncă create sau menţinute; |
||
Perioada de implementare |
2012-2015 |
||
Nr. de proiecte estimate |
Cost mediu estimat / proiect |
Contribuţie POP / proiect – valoare medie |
Estimarea costului total pe măsură |
Contribuţia POP – măsură |
Contribuţia privată |
9 |
55.556 |
41.667 |
500.000 |
375.000 |
125.000 |
din care: |
|
|
|
|
|
2 |
106.667 |
80.000 |
213.333 |
160.000 |
53.333 |
2 |
46.667 |
35.000 |
93.333 |
70.000 |
23.333 |
2 |
66.667 |
50.000 |
133.333 |
100.000 |
33.333 |
1 |
20.000 |
15.000 |
20.000 |
15.000 |
5.000 |
2 |
20.000 |
15.000 |
40.000 |
30.000 |
10.000 |